X

De Suikerfabriek

Zuidzijde Haven 39a - Bergen op Zoom

Gallery

Elke zes maanden worden verschillende gallerijen tentoongesteld op het koffieplein van belevingscentrum De Suikerfabriek. Wij geven de exposanten de mogelijkheid zichzelf te presenteren op een professionele manier, in een redelijk druk bezocht pand, en eigen werk te verkopen.
van mei t/m 1 juli 2019

Atelier Sjoerd van den Boom

Op 17 mei opent een bijzondere expositie in het Interium aan de Kaai. Het bedrijvenverzamelgebouw biedt een hele mooie ruimte, met veel natuurlijk licht, om kunstwerken goed tot hun recht te laten komen. Kunstenaars Sjoerd van den Boom, Rowan Rijken en Piet-Jan Sep laten er gedrieën werken zien en iedereen is van harte welkom er van te komen genieten.

We treffen Rowan en Sjoerd op vrijdagochtend. Ze zijn net klaar met het inrichten van de expositie, die nu al te bezoeken is overigens. Veel mensen kennen Van den Boom vooral als kunstenaar maar hij geeft ook lessen en verzorgt tevens één-op-één begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking die creatief bezig willen zijn. Piet-Jan en Rowan zijn twee vaste bezoekers en met hen is hij deze tentoonstelling aangegaan.

Tot bloei komen

Rowan komt al tien jaar bij Sjoerd, vertelt ie. Door zuurstoftekort bij zijn geboorte heeft hij enkele kleine beperkingen maar dat heeft zijn creativiteit bijvoorbeeld nooit in de weg gezeten. “Ik teken al bijna m’n hele leven”, vertelt hij. “En ook schrijf ik raps, die ik soms opneem en zelf produceer.” Het is een multitalent, volgens begeleider Sjoerd, dat in zijn atelier behoorlijk tot bloei is gekomen als tekenaar en schilder. Het bewijs daarvan hangt achter en om hen heen aan de muur. Rowan heeft duidelijk iets met die rapcultuur maar ook met dance. Hij heeft heel wat albumhoezen van muziek uit vooral die scene nagemaakt en ook zelf ontworpen. “Het tekenen en schilderen geeft me innerlijke rust”, vertelt hij. En inmiddels vind ie z’n werk goed genoeg om voor het eerst te exposeren, samen met ‘collega’ Piet-Jan en hun mentor.

Belangrijk rustpunt

Sjoerd vertelt dat de bijeenkomsten in zijn atelier soms meer uit praten bestaan dan uit tekenen of schilderen maar dat er juist daardoor op meerdere manieren hele mooie dingen ontstaan. “Ik bied vaak een luisterend oor en dat geeft soms al lucht, maar ik reageer natuurlijk ook op wat me wordt verteld en neem daar gerust mijn persoonlijke ervaringen in mee.” Voor veel mensen met een verstandelijke beperking is het therapeutisch karakter van zo samen bezig zijn een belangrijke factor in hun leven geworden. Ze kunnen in goed vertrouwen hun gevoelens en belevenissen delen en werken ook meteen aan kunstwerken die veelal op veel complimenten kunnen rekenen. Rowan: “Ik deel best veel van wat ik heb gemaakt op Facebook en daar reageren mensen vaak heel enthousiast op.” Hij is zichtbaar trots op hoe hij zich heeft ontwikkeld, als kunstenaar maar zeker ook als mens.

Op vrijdag 17 mei, om 17.00 uur, wordt de expositie ‘Three of a kind’ officieel geopend en iedereen is van harte welkom. Deze is daarna nog tot 28 juni te bezoeken. Zoals eerder vermeld: wie niet wil of kan wachten gaat nu alvast een kijkje nemen, tijdens kantooruren, aan de Zuidzijde Haven 37-39.

Voor inlichtingen of een kennismaking kan U contact opnemen met:
Atelier Sjoerd van den Boom
Zandstraat 80
4614 CK Bergen op Zoom
Bron: Hans-Jorg van Broekhoven, Kijk op Bergen op Zoom, https://kijkopbergenopzoom.nl/nieuws/samen-de-weg-vinden-in-de-kunst-en-het-leven.html